Σημεία παρέμβασης Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτη, σε εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ με θέμα «Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης- Για μια Ευρώπη πιο Συνεκτική» (Λαμία, 30.06.2021)

«Η Ευρώπη δεν είναι μόνο η οικονομική μας ασπίδα ή το εργαλείο μέσα από το οποίο είδαμε τη ζωή μας να αλλάζει. Δεν είναι μόνο το οικονομικό και ιδεολογικό μας καταφύγιο. Είναι επίσης το καταφύγιο ασφαλείας μας. Είναι ένας χώρος ελεύθερης κυκλοφορίας, τον οποίο πρέπει να σκεφτόμαστε ως ισχυρό», τόνισε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από την Λαμία και την εκδήλωση με θέμα «Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης- Για μια Ευρώπη πιο Συνεκτική», που συνδιοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Η εκδήλωση είχε χαρακτήρα debate με πραγματική συμμετοχή πολιτών, δια ζώσης αλλά και διαδικτυακά, από όλο το φάσμα της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής της ευρύτερης περιοχής, μεταξύ των οποίων φοιτητές και αγρότες, ανοίγοντας ουσιαστικά τον διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης κατά την παρέμβασή του υπενθύμισε όσα πέτυχε πέρυσι η Ευρώπη κατά τη διαχείριση της πανδημίας, χαρακτηρίζοντας ως «κορυφαίο βήμα» τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δις, που επιτεύχθηκε μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ των 27 στις οποίες συμμετείχε και ο ίδιος πέρυσι το καλοκαίρι. «Για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Ένωση βγαίνει στις αγορές, δανείζεται στο όνομά της και μοιράζει αυτό το δανεισμό αναλογικά στα κράτη- μέλη, χωρίς αυτό να επηρεάζει το προφίλ του χρέους μας. Αυτό δεν γινόταν στο παρελθόν», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι πόροι αυτοί θα αξιοποιηθούν προς τρεις κατευθύνσεις: την Πράσινη Ανάπτυξη, την Ψηφιακή Μετάβαση και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Στη συνέχεια, ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη την οποία έχει δείξει η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στην Ελλάδα ιδιαίτερα όλη την προηγούμενη δύσκολη χρονιά,  τόσο όταν σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ηγεσία διατράνωνε στον Έβρο ότι αυτά είναι τα σύνορα της Ευρώπης και οφείλουμε να τα προστατεύουμε όσο και στην περίπτωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που έχουν πλέον μετατραπεί σε ευρωτουρκικές, με το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ζητάει σήμερα σημαντικά βήματα αποκλιμάκωσης, επιστροφή της Τουρκίας στο τραπέζι του διαλόγου, σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις πολιτών, επισήμανε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ευρώπη και γενικά το ευρωατλαντικό σύστημα ασφαλείας είναι ο ρόλος της Τουρκίας, η οποία έχει αποξενωθεί από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και από αυτό που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην ΕΕ: την τήρηση των αποφάσεων της εξωτερικής πολιτικής που λαμβάνονται. Όμως, η Τουρκία έχει βρεθεί απέναντι από τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων στο θέμα και της Λιβύης και του Καυκάσου και του Ιράκ και της Συρίας και του Κόλπου. Και αυτό προβληματίζει. Κι έτσι, έχουμε φτάσει να συζητάμε σε κάθε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το λήμμα «Τουρκία».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βαρβιτσιώτης κάλεσε όλους τους Έλληνες και ιδίως τη Νέα Γενιά να συμμετάσχει ενεργά στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, ένα εγχείρημα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να ανοιχτεί προς τους πολίτες της με χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. Όπως επισήμανε, μέσα από αυτό το Διάλογο, «προσπαθούμε να δώσουμε φωνή στους πολίτες, αλλά, πάνω απ’ όλα, να αγκαλιάσουμε τους νέους, γιατί εκεί που πάσχουμε είναι τελικά στη συμμετοχή των νέων με ισχυρή φωνή στα πολιτικά πράγματα. Πρέπει να ακούσουμε πολύ περισσότερο τις ανησυχίες τους, όπως για το θέμα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Και περιμένουμε να ακούσουμε ποιες είναι οι ιδέες τους για την Ευρώπη στην οποία θέλουν να ζουν», κατέληξε.

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Φάνης Σπανός, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και η κα. Φωτεινή Ασδεράκη, Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πειραιώς, κάτοχος της Έδρας Jean Monnet και Πρόεδρος της Διδακτορικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας & Άμυνας.Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος κα. Βίκυ Κοτσιμπού.

Υπενθυμίζεται ότι με τη σημερινή εκδήλωση εγκαινιάζεται μια σειρά συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας για την προώθηση σε τοπικό επίπεδο του εθνικού διαλόγου για το Μέλλον της Ευρώπης, τον συντονιστικό ρόλο του οποίου έχει αναλάβει ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Βαρβιτσιώτης.

Στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων, που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, φιλοξενήθηκε η φωτογραφική έκθεση για τα 40 χρόνια συμμετοχής της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, που περιλαμβάνει τους μεγάλους σταθμούς και τα κεντρικά πολιτικά πρόσωπα από την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, η οποία θα παρουσιαστεί σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Σχετικά tweets: