Σημεία Ομιλίας του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στην επετειακή εκδήλωση για τα 40 χρόνια Ελλάδας-ΕΕ και τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης (Ζάππειο, 27.05.2021)

Ελληνική και ευρωπαϊκή ηγεσία γιόρτασαν μαζί στην Αθήνα τα 40 χρόνια Ελλάδας – ΕΕ

Με κεντρικά συνθήματα «40 χρόνια Ελλάδα – ΕΕ πιο δυνατοί μαζί» και «το Μέλλον είναι στα χέρια σου» πραγματοποιήθηκε απόψε στον ιστορικό – εμβληματικό χώρο του Ζαππείου Μεγάρου, η λαμπρή πανηγυρική τελετή για τον εορτασμό της επετείου των 40 ετών από την προσχώρηση της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, καθώς και της επίσημης έναρξης του εθνικού διαλόγου στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ευρωπαϊκά Θέματα, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με την υποστήριξη της  Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας κας. Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. David Sassoli, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel και ο Αναπληρωτής Υπουργός. Μαγνητοσκοπημένα μηνύματα απηύθυναν ο Προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ και Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, κ. Antonio Costa  και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ursula von der Leyen.

Μ. Βαρβιτσιώτης: Χρόνια πολλά στην Ευρωπαία Ελλάδα! Και Χρόνια πολλά στην Ελληνική Ευρώπη!

«Ελλάδα και Ευρώπη πάνε μαζί», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών,  κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με την ομιλία του οποίου άνοιξε η κεντρική εκδήλωση.

Στην αρχή της ομιλίας του, αναφέρθηκε στην ένταξη της χώρας μας στις Ευρωπαϊκές κοινότητες που ήταν αποτέλεσμα, όπως είπε, της επιμονής και του οράματος ενός γνήσιου Ευρωπαίου, του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Έκτοτε, μέσα από μια πολυκύμαντη σχέση 40 ετών, η Ελλάδα ωρίμασε παράλληλα με την Ευρώπη και μέσα σε αυτή, αλλά και άφησε τη σφραγίδα της σε σημαντικές Ευρωπαϊκές πολιτικές.

«Οι Έλληνες αγαπάμε και πιστεύουμε στη βαθύτερη ουσία της Ευρώπης πέρα από το γράμμα των Συνθηκών και από τη γραφειοκρατία των διαδικασιών. Ξέρουμε τι αντιπροσωπεύει για τους πολίτες της. Και είμαστε υπερήφανοι για όλα αυτά που συνθέτουν τον Ευρωπαϊκό τρόπο ζωής» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε ότι παρά τις κρίσεις που αντιμετώπισε, η Ευρώπη άντεξε και διέψευσε όσους προέβλεπαν την διάλυση της. Αντιμετώπισε με τόλμη και καινοτομία την πανδημία, παίρνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες. Και πρόσθεσε πως έτσι πρέπει να απαντήσει και στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών μας. “Η Ευρώπη των ονείρων και των φιλοδοξιών μας προστατεύει αποτελεσματικά τους πιο ευάλωτους πολίτες και διαμορφώνει τις συνθήκες για να έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες,στην υγεία, την παιδεία, την απασχόληση, την κοινωνική κινητικότητα. Αυτή είναι η Ευρώπη που δεν αφήνει κανέναν πίσω. Οφείλουμε να κερδίσουμε το στοίχημα της Νέας εποχής” συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή την έναρξη του εθνικού διαλόγου για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε πως πρέπει να απαντήσουμε στην αγωνία των Νέων να ζήσουν σε μια Ευρώπη δυνατή, με επιλογές, με ανάπτυξη, με προοπτική, λέγοντας πως “η Νέα Γενιά είναι η ελπίδα της Ελλάδας και της Ευρώπης”.

Απηύθυνε πρόσκληση σε όλους τους Έλληνες πολίτες να συμμετάσχουν μέσα από αυτό το ψηφιακό δημοκρατικό βήμα. Καλωσόρισε τους εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών που βρέθηκαν στο Ζάππειο με φυσική ή διαδικτυακή παρουσία. “Με την παρουσία τους στέλνουμε ένα μήνυμα, ότι τώρα είναι η ώρα να ακουστεί η δική τους φωνή” είπε εμφατικά, κάνοντας αναφορά στη δασκάλα από το νησάκι των Αρκιών, τους  εκπροσώπους των παραγωγικών δυνάμεων, του εμπορίου, της βιομηχανίας, του τουρισμού, της ναυτιλίας. Τους ανθρώπους της παραγωγής, των εργατικών σωματείων και του αγροτικού κόσμου. Τους μετανάστες που επέλεξαν να ζουν στη χώρα μας. Τους “Πρωταθλητές – όπως είπε – στους στίβους, αλλά και στο θάρρος. Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες και μαζί τους, άνθρωποι με Αναπηρίες, πρωταθλητές της ζωής.” Τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, φοιτητές και μαθητές που εκφράζουν το μέλλον. Τους εκπροσώπους της εβραϊκής κοινότητας, και της μουσουλμανικής μειονότητας. Τους εκπροσώπους της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ που παλεύει για την ισότητα. Μίλησε, ακόμη, για εκείνους που διακινδύνευσαν για τους συμπολίτες μας σε δύσκολες καταστάσεις, τους εργαζόμενους που πάλεψαν ακούραστα ενάντια στην πανδημία. Τους ανθρώπους της κοινωνικής προσφοράς, που έμπρακτα βιώνουν την αλληλεγγύη και εμπνέουν με το παράδειγμα τους.

Κλείνοντας την ομιλία του, ευχήθηκε «Χρόνια πολλά στην Ευρωπαία Ελλάδα! Και Χρόνια πολλά στην Ελληνική Ευρώπη!»

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, οι πρώην Πρωθυπουργοί, κ. Αντώνης Σαμαράς, κ. Γιώργος Παπανδρέου και κ. Λουκάς Παπαδήμος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός κ. Κωνσταντίνος Φλώρος, η Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας κα. Μαίρη Σαρπ, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Λουκάς Χριστοφόρου, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Βλάσσης, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών ΕΕ κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, οι βουλευτές της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου και Δημήτρης Καιρίδης καθώς και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούςπου θα συμμετέχουν στη διακομματική επιτροπή του Διαλόγου για το Μέλλον της Ευρώπης, οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, κα. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πέτρος Κόκκαλης, οι πρώην Επίτροποι κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, κ. Χρήστος Παπουτσής, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κα. Γιάννα Αγγελοπούλου, η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO κα. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Προεδρεύων Συνόδου Πρυτάνεων κ. Σπύρος Κίντζιος, ο Πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρος Καπράλος, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος, οι καθηγητές κ. Στέλιος Περράκης, κ. Παναγιώτης Ιωακειμίδης και κ. Γεώργιος Παγουλάτος, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) κα. Μαρία Ντανιέλα Μαρούδα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην Υπουργός και Ευρωβουλευτής κ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Ιωάννης Τραγάκης, που ήταν βουλευτής κατά τη ψήφιση από τη Βουλή της Συμφωνίας Ένταξης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, το 1979.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Στην εκδήλωση – η οποία είχε υβριδικό χαρακτήρα, λόγω του αυστηρού υγειονομικού πρωτοκόλλου – συμμετείχαν ακόμη ψηφιακά οι Πρέσβεις των κρατών – μελών της ΕΕ στην Αθήνα, Κοινωνικοί Εταίροι, Επαγγελματικοί φορείς και Επιμελητήρια, φοιτητές και μαθητές αλλά και μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών, Έλληνες και ξένοι που ζουν στη χώρα μας, πρωταγωνιστές της ζωής, πρωτοπόροι στις επιστήμες, αφοσιωμένοι στο κοινωνικό έργο καθώς και εκπρόσωποι δεκάδων οργανώσεων με κοινωνική προσφορά, περιβαλλοντική δράση και σπουδαίο έργο για την υποστήριξη γυναικών, παιδιών, μεταναστών και προσφύγων.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Αμέσως μετά την τελετή, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ειδικής φωτογραφικής έκθεσης στο περιστύλιο του Ζαππείου για τα 40 χρόνια της συμμετοχής της Ελλάδος στο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, στην οποία περιηγήθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Βουλής και οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συνοδεία του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών. Η ιστορική Έκθεση θα φιλοξενηθεί σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας στο πλαίσιο του Διαλόγου για το Μέλλον της Ευρώπης υπηρετώντας τον στόχο να γνωστοποιηθεί η ιστορική πορεία της χώρας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς στην Κοινωνία των Πολιτών.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΓΡΑΦΗ

Μετά την περιήγηση των υψηλών προσκεκλημένων στην έκθεση, έγιναν τα αποκαλυπτήρια αφιερωματικής επιγραφής για την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης της Ελλάδος στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, στις 28 Μαΐου 1979, η οποία φέρει το όνομά του και θα τοποθετηθεί σε εμφανές σημείο στο κτίριο του Ζαππείου. Η αναμνηστική επιγραφή κατασκευάστηκε  έπειτα από πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τοποθετήθηκε με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, επί της Προεδρίας της κας Χρυσάνθης Βαγενά. Η τοποθέτηση της επιγραφής αυτής συνάδει απόλυτα με την εμβληματική σημασία που κατέχει το Ζάππειο Μέγαρο στη συλλογική συνείδηση, όσον αφορά την ιστορική εξέλιξη της ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Την εκδήλωση «έντυσαν» μουσικά δύο συνθέσεις της μουσικοσυνθέτριας και τραγουδίστριας Μόνικα. Συγκεκριμένα, με το τραγούδι “Saving the world” οι οργανωτές τίμησαν την ιατρική κοινότητα και τον ηρωισμό που έδειξε απέναντι στην πρόκληση της πανδημίας τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ με το τραγούδι «Στάλα», που συνόδευσε βίντεο για την προβολή της Ελλάδας ολοκληρώθηκε η εκδήλωση.

Video:

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Η ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού

Σχετικά tweets:

Φωτογραφικό υλικό: