Επιστημονικό Συνέδριο 1821-2021: Η Ελλάδα στη Μεσόγειο (26.11.2021)

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία  το Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «1821-2021: Η Ελλάδα στη Μεσόγειο» που οργανώθηκε από το Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών, το Πανεπιστήμιο Πειραιά,  το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Υπουργείο Εξωτερικών στις 25 και 26 Νοεμβρίου 2021 στην Αθήνα (Αμφιθέατρο Γ. Κρανιδιώτης, Υπουργείο Εξωτερικών), με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση και της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ).

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, στόχος του Συνεδρίου ήταν να αναδείξει τις γεωπολιτικές, πολιτικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές και πολιτισμικές διαστάσεις του ρόλου της Ελλάδας στη Μεσόγειο και τις πολύπλευρες σχέσεις της με τις χώρες της Μεσογείου διαχρονικά, από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.

Το Συνέδριο εστίασε ειδικότερα στις μεγάλες αλλαγές της γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας της Μεσογείου και την επίδραση των αλλαγών αυτών σε κρίσιμους τομείς  ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπως οι εμπορικές συναλλαγές βιομηχανικών και αγροτικών προϊόντων, η εμπορική ναυτιλία, το δημογραφικό, το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα, ο τουρισμός, η κλιματική αλλαγή, το θαλάσσιο περιβάλλον και οι πολιτισμικές ανταλλαγές  με τις μεσογειακές χώρες.

Οι εργασίες του Συνεδρίου εντάχθηκαν στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που έχει τον συντονισμό του εγχειρήματος της Διάσκεψης σε εθνικό επίπεδο, κήρυξε την έναρξη του Συνεδρίου και ανέδειξε τη σημασία της Ευρωμεσογειακής Ομάδας των 9 και το ρόλο που αυτή μπορεί να διαδραματίσει στην Ευρώπη του αύριο μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο γεωπολιτικό γίγνεσθαι.

Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου έχουν αναρτηθεί στην Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης προς αξιοποίηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ τα πρακτικά θα εκδοθούν σε ξεχωριστό τόμο προς τιμήν της Επανάστασης του 1821. Οι εργασίες του Συνεδρίου είναι μαγνητοσκοπημένες στους συνδέσμους: https://fb.watch/9DrbJ-V6iq/ 1η  ΗΜΕΡΑ  http://fb.watch/9DrdltbpZX/  2η ΜΕΡΑ

Φωτογραφικό υλικό: