Χαιρετισμός του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο Συνέδριο με θέμα “Προκλήσεις Δικαίου στην Ευρώπη του Μέλλοντος” (Ρωμαϊκή Αγορά, 08.07.2021)

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει την ιστορική υποχρέωση να πρωτοστατήσει στην εποχή των μεγάλων προκλήσεων γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα έστειλε από τη Ρωμαϊκή Αγορά ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε απόψε στο Συνέδριο με θέμα “Προκλήσεις Δικαίου στην Ευρώπη του Μέλλοντος”, που διοργάνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (EPLO) σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών  και την Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Και πρόσθεσε ότι, όπως πράξαμε φέτος με τις πρωτοβουλίες για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ψηφιακό Πιστοποιητικό, έτσι και θα συνεχίσουμε βάζοντας στην ατζέντα θέματα Ευρωπαϊκών Αρχών και Αξιών που βρίσκονται στον σκληρό πυρήνα της Ένωσης.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε συγκεκριμένες ιστορικές αναφορές στη σπουδαιότητα που οι Έλληνες απέδιδαν διαχρονικά στην τήρηση του Νόμου και επισήμανε ότι ο αγώνας για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι διαρκής και πρέπει να γίνεται χωρίς εκπτώσεις. «Μπαίνουμε στην εποχή των μεγάλων προκλήσεων για το Κράτος Δικαίου και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα  και αυτό το θέμα θα απασχολήσει στο μέλλον τη θεσμική ενοποίηση της Ευρώπης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός συνέχισε παρουσιάζοντας τις προκλήσεις που Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση καλούνται να διαχειριστούν στη μετα-covid εποχή, τονίζοντας ιδίως την ανάγκη να υπερασπιστούμε τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές Αξίες απέναντι στους περιορισμούς της πανδημίας. Και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα πρωτοστάτησε σε αυτό το θέμα πέρυσι, ασκώντας την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης και πετυχαίνοντας να υπογραφεί η σχετική Κοινή Διακήρυξη των Αθηνών.

Επίσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε στην πρόκληση της μετανάστευσης, καθώς από τη μία υπάρχει η ανάγκη θωράκισης των συνόρων και από την άλλη η προστασία των αιτούντων ασύλου, τα ζητήματα οικογενειακής ενοποίησης και πρόσβασης στη Δικαιοσύνη. Στο ίδιο πλαίσιο, επισήμανε την ανάγκη να θωρακιστούμε απέναντι στον λαϊκισμό, την παραπληροφόρηση, τα fake news και την ανεπαρκή προστασία των μειονοτήτων ακόμη και σε χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης..

Για τον λόγο αυτό, ο Αναπληρωτής Υπουργός κάλεσε όλους τους Έλληνες να καταθέσουν στον Εθνικό Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης τις προτάσεις τους για τα θέματα Δημοκρατίας-Κράτους Δικαίου- Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. “Η μεγαλύτερη συμμετοχή των Ελλήνων στη Διάσκεψη θα δυναμώσει τη φωνή μας και την παρουσία μας στην Ευρώπη. Θέληση και επιδίωξή μας είναι η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στο ευρωπαϊκό όνειρο. Έχει και τις ιστορικές καταβολές και το παρόν, αλλά φιλοδοξεί στο μέλλον να βρίσκεται στην πρωτοκαθεδρία του Αγώνα για περισσότερη Ευρώπη, περισσότερες ελευθερίες και δικαιώματα».

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης ο Διευθυντής του EPLO, καθηγητής κ. Σπυρίδων Φλογαΐτης, ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, καθώς και ο  Ιταλός Συνταγματικός Δικαστής και πρώην Πρωθυπουργός, κ. Giuliano Amato.

Σχετικά tweets:

Φωτογραφικό υλικό: